Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Swatch - създаване и развитие на марката

Историята на Swatch, е история за това, как се прави революция. През 1983г. неочакваната поява на пластмасов, швейцарски часовник обръща представите на света с главата надолу. Изведнъж часовникът вече не е просто уред за измерване на времето, а нов език, начин да се говори от сърце, без думи. Часовникът Swatch е израз на радост, провокативност , топла усмивка. Днес революцията на марката продължава. Когато Swatch говори, всички разбират.
Но не винаги е било така.
В края на седемдесетте година на двайсти век, швейцарският часовник е дело на старателна ръчна изработка , традиция, предаваща се от поколение на поколение, грижливо пазена цял живот. Снабден със сложен ръчно изработен  механизъм, той е строго пазено наследство, промените, в който настъпват след продължително обсъждане, със скоростта с която ледниците пълзят по склоновете на Алпите. Лансират се нови модели, но промените в механизмите им са твърде незначителни. А след това? След това идва кризата, а пазарът се наводнява с евтини и некачествени кварцови часовници, внос от Азия. Най-лошото е, че хората започват да ги купуват, дори швейцарците и то с хиляди!
Не е необходимо да бъдеш гений за да разбереш, какво става. Само за няколко години износа на швейцарски часовници намалява на половина. Пазарният дял  спада от 50% на 15%, а конкуренцията от Азия понижава броя на работещите в швейцарската часовникарска промишленост от 90 000 на 25 000 и ги превръща в застрашен вид.
Нека влезе Nicolas G. Hayek! Този, чийто радикални предложения и революционни идеи изведоха часовникарската часовникарската индустрия от близко до смъртта състояние, до цветущото здраве, в което е днес. Най-революционна от всички, се оказва идеята му за създаване на „second watch“ часовник. Той вече няма да бъде скъпо струващо  бижу, а ще изразява идентичност и настроение: елегантен, емоционален, провокативен, съблазнителен...и тъй като не стрива цяло състояние след него следват „трети“, „четвърти“ ... и останалото е история. През 2006г. Swatch отпразнува своя 333 милионен часовник и днес е един от най-големите брандове в света, известен със своите цветни, вълнуващи модели в крак с последните тенденции.
Swatch отдава голямо значение на добрата комуникация с клиентите си. За тази цел, освен безброй срещи и презентации по магазините си по цял свят, фирмата основава Swatch Club. Той дава възможност  на колекционери и любители на Swatch да се съберат заедно и споделят своите увлечения. Днес клубът е еволюирал до световна общност. Посредством социалните мрежи, видео канала swatch.tv и списанието Voice, най-верните почитатели на бранда  от цял свят имат 24-часов достъп до света на Swatch.

 

 

Още от основаването си марката превръща часовниците си в платна за световно известни артисти-художници, скулптури, музиканти, режисьори. Първи е Kiki Picasso, а след него се нареждат редица знаменити  имена като Keith Haring, Alfred Hofkunst, Jean-Michel Folon, Sam Francis, Mimmo Paladino, Mimmo Rotella, Nam June Paik, Not Vital, Akira Kurosawa, Spike Lee, Renzo Piano, Moby. Връзката между Swatch и изкуството придобива ново измерение през 2011г., когато бранда  е партньор на 54-тото издание на международната арт  изложба -  La Biennale di Venezia.
Swatch си сътрудничи и с множество водещи дизайнери от всички краища  на света – от Париж и Милано до Лондон, Токио и Шанхай. За да задоволи потребностите на най-взискателните си клиенти, брандът  влиза в сътрудничество с Agatha Ruiz de la Prada, Jean-Charles de Castelbajac, David LaChapelle, Cassette Playa, Jeremy Scott, Uma Wang.

Спортът е съществена част от идентичността на Swatch. Марката подкрепя активния начин на живот и насърчава младите да дават максимума от себе си. Swatch е официален времеизмервач  и спонсор на множество спортни събития по целия свят - Swatch Skiers Cup, Swatch Girls Pro France, Swatch Girls Pro China. Брандът  е дългосрочен партньор на World Snowboard Tour и основен спонсор на Swatch Freeride World Tour, както и един от най-големите поддръжници на плажния волейбол.
The Swatch Proteam обединява най-добрите спортисти от различни, вълнуващи дисциплини като сноуборд , ски спускане свободен стил, мотокрос  свободен стил, сърф и плажен волейбол.

Назад към всички новини
Споделете