Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Уникалното излъчване на джобните часовници

Когато се сетите за джобни часовници, то веднага си представяте джентълмен с изрядна визия, който с важност го вади от изисканото си сако. Това са нещо много повече от продукти със сантиментална стойност, които навяват спомен за отминали времена. Днес  също са хит на пазара заради високото им качество.

Интересното на джобния часовник е, че напомня за предишния си собственик. Има нещо романтично в това да подариш такъв модел, като спомен от някакво събитие.  Историята разкрива, че разработването на джобни часовницизапочва през 16 век. Първо те са се носели под формата на висулки на колиета и на врата. Служели са по-скоро като украшения, отколкото като уреди за отмерване на времето. При тях е липсвала стрелката на минутите, докато изобретатели са създали колело и пружина за баланс съответно през 1670 и 1675 година. Те станали популярни и се разпространявали в Европа – Лондон, Париж и Женева се превърнали в центрове на производството им през 17 и 18 век.

Произведените във Франция часовници са били по-скъпи. Тъй като при английските и немските се е залагало повече на точността, то те са били с по-скромна визия. Французите е трябвало да се съобразят с тези тенденции и да предлагат на клиентите си по-достъпни модели.

До средата на 19 век джобните часовници са се произвеждали от ръчно направени части, като създаването им се е възлагало на съответни производители на пружини, корпуси, циферблати и стрелки. Фирмата, чийто екип ги сглоби, е поставяла името си върху завършения продукт. Този интензивен труд е правил часовниците малко по-скъпи спрямо масово произвежданите в Америка, при които са се сглобявали от стандартни части и са били по-достъпни за клиентите.

Джобните часовници са били предпочитани през 19 век, макар в края дами да са започнали да носят и ръчни. Скоро след това и мъжете започнали да носят такива модели.

Модерните джобни часовници обикновено са с кръгла форма, но сред тях има и с квадратна и дори шестоъгълна. Предната им част е обикновено златиста или черно с римски или арабски цифри. Циферблатът може да има и индекси за минутите, секундна стрелка и да изобразява датата – точно както при повечето ръчни часовници.

Моделите, чиято предна част е в стил „скелетон”, са направени така, че се  вижда работата на механизма.  Те са доста атрактивни и харесвани от съвременните клиенти.

Джобните часовници изискват навиване или работят с батерия. Макар повечето хора да навиват механичния си часовник ежедневно, на практика може да работи около два дни между навиванията.

Някои от джобните часовници са направени така, че да се използват при по-трудни условия и навън. По това те приличат на спортните ръчни часовници. Те са с по-висока степен на водоустойчивост и имат функции като вграден хронометър, фосфорициращи стрелки и индекси.

И днес джобните часовници не са загубили своето очарование, тъй като имат оригинално излъчване, което ги отличава. Затова заложете на тях и като подарък и няма да сбъркате в избора си.

Назад към всички новини
Споделете