Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Указания за работа с часовниците с марка Tissot

След като вече сте си закупили часовник с марка Tissot, е добре да разгледате следните инструкции за работа с него. Те са валидни за механичните (ръчно навиващи се или автоматични), кварцови, соларни  или  кварцови часовници. В тази връзка прочетете онези разяснения, които отговарят на конкретно избрания от Вас модел.

Навиване

 

Модели със завинтване на коронката

За да бъдат с по-добра водоустойчивост, някои модели разполагат със завинтваща се коронка. Преди да настроите часа, датата, или деня е нужно първо да развинтите коронката в позиция IB преди да я издърпате навън в позиция II или III.

 

Важно: След всяко Ваше действие трябва винаги да завинтвате коронката отново, за да се подсигурите, че часовникът е защитен.

 

Механични часовници

Ръчно навиваните модели трябва да се навиват всеки ден. За да го направите, завъртете коронката по посока на часовниковата стрелка, докато стигне позиция I. При автоматичните часовници, завъртете коронката по посока на часовниковата стрелка до позиция I (приблизително 10пъти). След това автоматичната система за навиване гарантира, че часовникът е напълно навит.


Кварцови часовници

Кварцовите часовници се задвижват от батерия и при тях не е необходимо навиване.

 

Автоматични кварцови часовници

Завъртете коронката в позиция I (или IB за моделите със завинтване на коронката) поне за 1 минута, това време е необходимо, за да възстанови часовника си нормалната си дейност. След това действие ще имате резерв от мощност за около 16 до 24 часа. За да презаредите часовника си бързо, раздвижете го, използвайки кръгообразни движения в рамките на няколко минути.

 

 

Часовници със соларна технология

За да презаредите акумулаторната батерия (след като часовника не е излаган на светлина за известно време), изложете часовника си с лице към слънчева или изкуствена светлина.

 

Настройки

 

Забележка: Моля да имате впредвид предходната информация, ако Вашият часовник е със завинтване на коронката!

 

Настройка на часа

Издърпайте коронката от позиция III и я завъртете по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка, за да си направите настройка на желаното време. Когато коронката е издърпана и е на позиция III, секундната стрелка спира. След като се направят необходимите настройки, тя се издърпва обратно на позиция I (затяга се наново при моделите със завинтване на коронката).

 

Бърза корекция на датата и деня

Издърпайте коронката от позиция II и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се изобрази избраната дата. През това време часовникът ще продължи да работи нормално, така че не е необходимо да променяте часа.

 

Техническа информация

Автоматичните часовници с марка Tissot получават енергия от промените в тежестта, които се активират в отговор на движенията на вашата ръка. Автоматичните часовници не се нуждаят от батерия. В зависимост от моделите, енергийният им резерв варира от 40 до 46 часа.

 

Забележка: Точността се влияе от начина, по който се носи часовника.

Кварцовите часовници на Tissot са облагодетелствани от предимствата на прецизните кварцови механизми. Енергийният им резерв обикновено им позволява да работят непрекъснато в продължение на повече от 2 години. Всичко, което е необходимо, е да настроите времето и датата.

 

E.O.L (End of life) функция

След като вече е била използвана, батерията трябва да бъде заменена без отлагане. Ако секундната стрелка скача на всеки 4 секунди, това показва, че батерията е изчерпана и трябва да бъде подменена възможно най-скоро.

Автоматичните кварцови часовници имат предимството, че се възползват от иновация, която комбинира автоматично презареждане с несравнимата прецизност на кварцовия механизъм, но тук не е нужна батерия.

При използване на автоматичен часовник енергията, която се изисква, за да работи Вашия часовник се генерира от механичната енергия и се трансформира от движението при промяна на теглото. При тези модели механичната енергия се превръща в електрическа посредством микро-генератор, който презарежда акумулатора. Акумулаторът доставя енергия за задвижване на механизма. При максималното му зареждане, енергията в часовника може да се съхрани до 60 дни при дамските модели и до 100 дни при мъжките модели.

Преимущества на Автоматичните кварцови часовници

Технологията е съобразена с изискванията за опазване на околната сред (не е необходимо използване на батерии). Другото им основно преимущество е прецизността на кварцовия механизъм.

 

Зареждане

Литиевата батерия има живот над 10 години. Никога не я подменяйте с обикновена батерия, защото това може да навреди на работата на механизма.

 

E.O.L (End of life) функция

Автоматичните кварцови часовници с марка Tissot имат функция, която осведомява за изчерпването на батерията. Ако секундната стрелка подскача на всеки 4 секунди, това означава, че Вашият часовник се нуждае от презареждане. В този случай той има резерв от мощност в рамките на 16 до 24 часа, в зависимост от модела.

 

Грижа и поддръжка

Бихме Ви посъветвали да почиствате редовно Вашия часовник (това не се отнася за моделите с кожени каишки), като използвате мек парцал и сапунена вода. След потапяне в солена вода, трябва се изплакне с прясна и да се остави да изсъхне напълно. Ако предвиждате, че няма да носите часовника си няколко седмици или месеци, бихме Ви посъветвали да го сложите настрана с издърпана коронка. Това значително ще намали разхода на енергия.

Назад към всички новини
Споделете