Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Как да изберем най-подходящия часовник за нас

   Има много различни модели часовници предлагани на пазара и избора на подходящия за нас часовник понякога се оказва трудна задача. В настоящата статия ще се опитаме в осем кратки стъпки да Ви помогнем в избора на най-добрия часовник за Вас:

 

1. Решете какъв тип часовник бихте желали да имате: аналогов, дигитален или комбинация от двата вида.

 

2. Изберете материала, от който желаете да е изработена каишката: метална, кожена или от полимерен материал като силикон или пластмаса.

 

3. Определете ценовия диапазон, в който можете да се разпрострете при избора си(например между 100 и 500 лв).

 

4. Изберете вида на механизма или с други думи дали искате да заложите на по-разпространените, по-евтини и по-точни като цяло кварцови механизми (задвижвани от батерия) или сте човек на традицията и бихте желали да носите механичен(самонавиващ се часовник от движението на китката или  чрез ръчно навиване от коронката).

 

5. Освен ако нямате десетина различни по стил и функционалност часовника за различни ситуации би било добре да съобразите избора си с начина на живот, който водите и с ежедневните си занимания и интереси. Например ако сте елегантен и изтънчен тип и обикновено сте облечени в костюм вероятно ще е добре да изберете класически тип аналогов часовник с черна или кафява кожена каишка. А може би сте професионален спортист прекарващ деня си в залата или на стадиона в такъв случай повече би ви подхождал дигитален или комбиниран часовник с различни функции като хронометър, таймер или други специализирани функции като измерване на изгорени калории, пулс и т.н.

 

6. Друга важна характеристика, която е добре да вземемте в предвид при избора си е водоустойчивостта на часовника. Общо взето повечето часовници са разделени на няколко категории спрямо тяхната водоустойчивост: 30м, 50м, 100м, 200м.Тези с означение 30 и 50м са водозащитени само от пръски вода или частично и кратко намокряне докато си миете ръцете или при дъжд.Тези с означение 100м Ви позволяват къпане, плуване и гмуркане на малки дълбочини с шнорхел. Часовниците с означение 200м или повече са специално защитени и могат да се използват за гмуркане на по-големи дълбочини с бутилка кислород.

 

7. Поитересувайте се какъв тип е стъклото на предпочитания от Вас часовник:

⇒плексиглас (вид пластамаса) – евтин и здрав вариант, но лесно надраскаващ се;

⇒минерално стъкло – среден клас стъкло с добри показатели на якост и издръжливо на надраскване;

⇒сапфир-кристал – което е изключително трудно(почти невъзможно да бъде издраскано), но за сметка на това по-лесно чупливо при по-силен удар.

 

8. И на последно, но не по важност обърнете внимание и на гаранцията с която се предлага избрания от Вас часовник. Утвърдените световно известни марки часовници Casio, Jacques Lemans, Swatch, Candino, Festina, Fossil, Seiko и др. се предлагат с гаранция от 24 месеца и разполагат с добре уредено сервизно обслужване в световен мащаб, което означава, че при проблем с часовника Ви ще получите професионално и адекватно сервизно обслужване.

   

   Това са накратко нещата на които е добре да обърнете внимание преди да изберете часовника си а останалото е въпрос на личен избор и възможности.

Назад към всички новини
Споделете