Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Какви практични качества има тритият

Тритият е открит от физиците Ърнест Ръдърфорд,Маркус Олифанти П. Хартек през  1934 година. Той се произвежда по естествен път от горните атмосферни слоеве, когато космическите лъчи се сблъскат с молекулите на азота във въздуха. Тритият се произвежда и по време на експлозия на ядрено оръжие, както и като страничен продукт в реакторите, генериращи електричество.

 

Макар тритият да може да бъде и газ, неговата обичайна форма е течна. Подобно на водата, тритият е без цвят и миризма. Тритият съществува в природата в много ограничени количества. Лесно се разтваря в атмосферата, водата, почвата. Днес сред източниците на тритий са ядрените реактори и заводите за производство на оръжия за целите на правителството.Тритият бързо образува течност, когато е изложен на кислород.

Интересно е да се разбере защо тритият се използва така широко и в производството на часовници. При взаимодействието си с фосфор тритият създава флуорисцентно осветление и процесът се нарича радиолуминисценция.Тъй като в този случай не е нужно използването на електрическа енергия, тритият е намерил  широко приложение при производството на часовници. Тритият се използва за продължително осветяване на стрелките на ръчните часовници.

Това е особено важно за хора, които трябва да ги използват по време на гмуркане или пък нощно време. Залага се на свойството му да свети при контакт с фосфор. Това осигурява продължително осветяване, което не изисква използването на батерия. Осветяването чрез тритий не се забелязва на дневна светлина. Затова някои производители са започнали да интегрират специални технологии, които увеличават контраста и осигуряват осветление чрез тритий както през деня, така и в тъмна обстановка.

Назад към всички новини
Споделете