Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Какво е хронограф?

        Часовниците тип хронограф обикновено са снабдени с по-сложен механизъм, позволяващ им да работят освен като нормален аналогов часовник и като хронометър. Това всъщност е и основната функция, поради която казваме, че един часовник е хронограф.

 

   Повечето часовници тип хронограф са снабдени с два допълнителни бутона, разположени на 2 часа и на 4 часа. Бутона разположен на два часа служи за стартиране и стопиране на хронометъра, като при някои модели, които могат да измерват и запаметяват междинни времена с всяко натискане на този бутон отчитате съответното междинно време(например при спринт на няколко спортиста).

 

   Другото характерно нещо, е наличието на една допълнителна дълга и тънка стрелка, измерваща секундите при включен хронометър, която стои неподвижна на 12 часа при нормална работа на часовника и няколко(три обикновено) малки кръгли скали с отделни стрелки или дигитални дисплейчета, визуализиращи изминалите стотни, секунди и часове в зависимост от модела. Обикновено едната отчита секундите при спрян хронометър, а другите две  стотни(когато се поддържа от модела часовник) и изминали минути и часове.

 

   Повечето хронографи обикновено са предназначени и се използват за засичане на кратки интервали от време  5-10 минути или максимум до 30 минути  и затова не разполагат с отделна скала за изминалите часове.

 

   А кога всъщност се появява първия  хронограф?

 

   Първия патентован  хронограф е представен от французина Nicolas Rieussec през 1822 година. С навлизането на хронографа във все повече спортни състезания и нарастващия интерес към него през 1910 годин се появява и първия часовник с хронограф. В днешно време часовниците тип хронограф са толкова популярни сред ценителите, че всяка уважаваща себе си марка има солидно количество представители на този клас, направени от различни материали и с различен стил, така че да задоволят изискванията и естетическите предпочитания на всеки вкус.

 

Онлайн магазин Vip-Watches.net, също разполага с не малко разнообразни модели часовници хронограф, които Ви предлагаме да разгледата в нашия каталог от марките Casio, Jacques Lemans, Candino, Lorus и др.

Назад към всички новини
Споделете