Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Какво е "PVD" покритие

PVD (Physical Vapor Deposition) покритието е използвано първоначално при производството на продукти за военните, изискващи повишена устойчивост на износване  на металните части. Въпреки, че покритието нанесено чрез метода PVD обикновено е само няколко микрона, молекулите му така се свързват с тези на метала, че  веднага след нанасянето му е много трудно (почти невъзможно) да бъде отстранено от металните части върху, които е приложено.

 

 Най-разпространения метод за нанасяне на PVD покрите, използван от производителите на часовници е като частите върху, които ще се нанася покритието се  поставят във вакумирано помещение, създава се отрицателно напрежение, привличащо положителни йони и се добавя инертен газ и така се стимулира процеса на свързване на частици от покритието с  молекулите на  метала.

 

 Елементи,  използвани при направата на PVD покрития са карбиди, нитриди, бориди  и силициди. Цвета на метала след нанасяне на покритие по метода на PVD,  обикновено е матово черен, често със синкав отенък.

Назад към всички новини
Споделете