Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Какво всъщност е часовник със соларно захранване

  По-голямата част от часовниците, които се предлагат на пазара са кварцови или с други думи се захранват от сменяема батерия или са мехнични, самонавиващи(с малко махало, което се движи при движението на китката и та навива пружинка, която движи механизма).

 

Какво е по-различното при така наречените соларни часовници?

Ами те имат вградени соларни клетки, намиращи се обикновено на цифреблата и когато Вашия часовник е изложен на светлина те преобразуват слънчевата енергия в електричество, с помоща на което се захранва механизма на часовника а с остатъка от това електричество се  зарежда вградена в часовника акумулаторна батерия. По този начин дори и да не излагате часовника си на светлина за ден два той ще продължи да работи коректно.

 

От какво са направени тези соларни клетки?

Най-често соларните клетки са изработени от силиций, който действа като полупроводник. Всяка клета е съставена от два слоя силиций. Единия слой е направен от силиций, който има излишък от електрони а другия слой е с липсващи електрони.

 

Как точно сработва това?

Когато светлинните частици „бомбардират“ слой силиций с липсващи електрони те се прехвърлят към другия слой и по този начин този слой винаги има по-малко електрони и привлича нови фотони (частици светлина). Процеса е така да се каже необратим (еднопосочен) или с други думи частиците се движат единствено от слоя с липсващи към слоя с излишък от такива.

   Малко сложно стана, но на прост език електричеството, произведено от соларните клетки щом зареди достатъчно механизма отива към батерията, където се пази за времето, в което часовника е на тъмно.

 

Любопитно!

За да могат соларните клетки да абсорбират максимално количество светлина, която да преобразуват в електричество те се нуждаят от допълнителна обработка.

Тъй като силицият, от който са направени естествено е много лъскав материал ако не се обработи допълнително той отразява по-голямата част от слънчевата светлина, попадаща върху него. Ето защо за да се избегне това слънчевите клетки се покриват с анти-отразяващ слой и допълнителен прозрачен слой от материал като стъкло или  пластмаса за да ги предпази от повреди.

 

   Това накратко е начина, по който работят предлаганите на пазара часовници със соларно захранване. Надяваме се да сме Ви били полезни и Ви благодарим, че посетихте нашия магазин за часовници!

Назад към всички новини
Споделете