Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Разликата между осветяване с Тритий и SuperLuminova

Представете си, че сте се изгубили в тъмен лабиринт и отчаяно търсите изход. Единственият източник на комфорт в тази ситуация са светещите стрелки и цифри на циферблата на часовника. Те осведомяват за часа.  Ако те обаче изгаснат и сте в пълна тъмнина паниката нараства. Вашият часовника има технология Super-Luminova трябва да си взаимодейства с външен източник на светлина, за да засвети отново. В този лабиринт, в който се намирате, обаче няма външен източник на светлина. Сега си представете, че часовникът продължава да свети силно и да показва часа. Това е възможно само, ако моделът разполага с тритиеви тръби, което  гарантира, че ще остане осветен дълги години, без да е необходимо излагането му на допълнително осветление.

Какво прави тритият и SuperLuminova толкова различни?

Макар крайният резултат да е сходен, т.е. те осветяват индексите на циферблата, за да показват часа в тъмното, начинът по който става това, е напълно различен.

Открит през 1934 година от  група учени тритий е третият от  естествено придобиваните изотопи на водорода, който съдържа един протон и два неутрона. Тритият сам по себе си не свети, ако не е в контакт с фосфор. При контакт фосфорът освобождава протони и свети. На циферблатите на часовниците  количества тритий са поставени в малки и покрити с фосфор тръби. 

Какво е SuperLuminova?

Със SuperLuminova се обозначава вид луминисцентно осветление. То се проявява, когато електроните в молекула или кристал, са задействани от външен източник на светлина, ултравиолетова светлина, биохимична реакция, или радиоактивност. Това означава, че Superluminova, се нуждае от допълнителен стимул от виолетово или ултравиолетово осветление, което абсорбира светлината като  на енергия и я освобождава бавно под формата на светлина. Може да се направи опит с  циферблат на часовник, чийто стрелки са покрити със Super-Luminova и друг, който има покрити с фосфор тръби, пълни с тритий, на външен източник на светлина и след това влезе в тъмна стая. Тогава ще се види, че циферблатът със SuperLuminova ще свети ярко, а този с тритий ще се вижда добре, но ще е по-малко ясен. Циферблатът с осветление с тритий обаче ще бъде видим добре и след няколко часа, а този със Superlumonovа ще е напълно тъмен.  Това означава, че циферблатът със Super Luminova е добър вариант за онези, които имат постоянен достъп до източник на светлина. За часовниците, които се налага да стоят на тъмно за т дълги периоди без надежден източник на светлина, трябва да се използва осветление чрез тритий.

Дали тритият е вреден за здравето?

Тритият не може да проникне в кожата. Тубичките, пълни с тритий, на часовниците са специално направени така, че да издържат на корозия и затова е невъзможно те да изпускат тритиев газ.

 

Часовниците на руската компания Vostok се осветяват както с тритий така и съсSuperLuminova, те са един от малкото производители на часовници ползващи тези две нови и модерни технологии за осветяване на дисплея.

Назад към всички новини
Споделете