Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0
img

Видове часовникови механизми

При часовниците има различни начини, по които се регулира отмерването на времето. Грубо тези начини се свеждат до 2 основни механизма – с основна пружина и механика или посредством кварцов кристал и електричество.

Кварцов (Батерия)

Кварцовите часовници се захранват от батерии, които се сменят. Популярни са с това, че са изключително точни. Батериите им трябва да се сменят на всеки няколко години. Кварцовите часовници работят чрез предаване на електричество през кварцов кристал със специална форма. Той трепти с постоянна висока скорост и отговаря за работата на стрелките, отмерващи часа, минутите и секундите. Кварцът е използван за първи път за ръчни часовници през 1969 година и след това се превръща в истинска революция в сферата на производство на такива продукти. Основното преимущество на тази технология е високата точност. Освен това не е нужна постоянна подмяна на батериите и навиване на часовника.

Атоматичен (самонавиващ сe) механизъм

Автоматичните часовници се захранват от движението на ръката. Те по принцип съхраняват енергия за от 36 часа до 48 часа и затова изискват постоянно носене или допълнителни настройки, след като спрат. Идентични са на механичните часовници по отношение на метода на отмерване на времето. Основната разлика се крие в махалото, прикрепено към механизма. То се върти, когато собственикът на часовника го носи и задвижва основната пружина. Направен е така, че часовникът да не трябва да се навива ръчно от собственика си. Часовниците с автоматични механизми са много широко разпространени, защото съществува голямо търсене на модели, които не трябва да се навиват често. Те имат по-малък резерв от мощност, отколкото тези, които се навиват ръчно. Затова трябва да се носят редовно, за да имат достатъчно енергия, за да работят.

Механичен (Ръчно навиване)

Механичните часовници съществуват от векове и се базират на почти еднакъв принцип. Главната пружина се навива чрез коронката, за да се съхрани енергия и след това тя се развива като скоростта се ограничава с помощта на балансиращо колело. Балансиращото колело трепти с постоянна скорост и позволява да се развива главната пружина през определен период от време. Развиването на пружината задейства стрелките и така те показват времето. Направени са редица подобрения спрямо първите часовници с ръчно навиване, така че днес те са по-точни и имат по-голям резерв от мощност. Независимо от това те се нуждаят от редовно навиване, за да работят правилно, поне веднъж или два пъти дневно. Механичните часовници са по-малко точни от кварцовите и обикновено изостават с до 30 секунди дневно, в зависимост колко често се носят и колко често се навиват. Това трябва да се има предвид винаги, когато се купуват механични часовници.

Соларно захранване Solar/Eco-Drive/Tough Solar

Соларните часовници са точни като кварцовите, но не се нуждаят от подмяна на батерията. Те се зареждат от светлината (дори излъчвана от изкуствен източник) и продължават да работят в пълна тъмнина в продължение на много месеци. Това са кварцови часовници, които също използват кварцов кристал, за да отмерват времето. Основната разлика е наличието на соларен панел под циферблата или предната част на часовника. Този панел приема светлина от околната среда. Тя може да се излъчва от изкуствен или естествен източник и се трансформира в електричество, което се използва за зареждане на батерията, задвижваща часовника. Това спомага да се избегне необходимостта от подмяна на батерията. Батериите съдържат вредни химикали и премахването им спомага за опазването на околната среда. Енергията, съхранявана в клетката, пък помага часовникът да не изостава или спира, когато не е изложен на светлина. Tough Solar е система на Casio, при която се използва кварцов кристал. Часовникът с такава технология има и соларна функция, подобна на Eco-Drive на Citizen. Много от часовниците на Casio, оборудвани с технология Wave Ceptor, могат да получават радио сигнали за сверяване, излъчвани от предаватели в различни страни по света. Така те могат да показват възможно най-точно времето.

Kinetic - Кинетик/Автокварц

Това е механизъм с добавен ротор, който се върти и генерира електричество, зареждащо батерията. Кинетичната технология е изобретена от известната японска компания Seiko.

Precisionist

Концепцията Precisionist е изработенна от Bulova и нейна цел е постигането на възможно най-висока прецизност. В основата й е кварцов часовник, който разполага със специално направен кварцов кристал, който увеличава 8 пъти скоростта на нормален кварцов модел. Точността е повишена от по-високата честота на кварцовия кристал. Тя е значително по-висока от тази при стандартен кварцов часовник и е +/- 10 секунди на година. Това е много висока степен на точност, с която могат да се конкурират само часовниците с радио сверяване.

Назад към всички новини
Споделете