меню
Вход / Регистрация Любими - 0 добавени Сравнение
0

Видове стъкла

1. Плексиглас – този тип стъкла са изработени от материал на базата на пластмаса. Отличават се с висока здравина при удар, лесно надраскване но за сметка на това почти всеки часовникар може да го полира и да изглежда почти като ново. Среща се при по-евтини часовници, най-често при дигитални (електронни).

2. Минерално стъкло (минерал-кристал) – Този тип стъкло е подобно на това, използвано при изработката на прозорци, но с допълнителна термична обработка с цел получаване на по-голяма твърдост. Минералното стъкло е по-чупливо при удар, но по-устойчиво на надраскване от плексигласовото. Отличава се с много добър външен вид, прозрачност и цветоулавяне в сравнение с плексигласа.

3. Сапфир-кристал – Този тип стъкла са доста по-скъпи в сравнение с предходните два вида и поради тази причина се срещат при по-висок клас часовници. Единственият по-здрав кристал от сапфира е диамантът. Стъклата от сапфир-кристал са практически не могат да бъдат надраскани (освен с диамантен нож), на за сметка на това са най-лесно чупливи при удар в сравнение с плексигласовите и минералните. Начинът, по който изглежда сапфиреното стъкло, отблясъците при отразяване на светлината и предаването на детайлите на цифреблата, както  и нюансите, са несравними с тези при останалите типове стъкла.

4. Hardlex-кристал - Hardlex e вид минерално стъкло, обработено по такъв начин, че да е значително по-здраво от стандартното. По степен на гъвкавост превъзхожда сапфир-кристала, който е по-твърд, но по-чуплив. Hardlex стъклото по-лесно се надрасква, но е по-удароустойчиво от сапфиреното.

Назад към всички новини
Споделете